Při výběru sektorové kuchyně se vyhněte několika chybám

Život se odehrává v kuchyni. Zkrátka se jedná o centrum dění, protože před odchodem si připravíte snídani, po návratu z práce si uvaříte večeři, o víkendu zase posedíte u společného obědu s rodinou či přáteli. Kuchyň by vám však měla vyhovovat nejen po praktické, ale i estetické stránce. Pokud se pouštíte do rekonstrukce, v následujících řádcích vám prozradíme, na co byste měli myslet a jakým chybám se vyhnout.

Eliminujte zbytečné kroky

Při navrhování uspořádání sektorové kuchyně se zamyslete nad tím, jaké úkony provádíte nejčastěji. Umístěním potřebných položek blízko sebe si ušetříte spoustu času i energie. Hrnky na kávu, samotnou kávu i další potřeby pro její přípravu mějte poblíž kávovaru a podobně. Stejně tak obaly a plastové nádoby si uschovejte na jedno praktické místo poblíž pracovní plochy.

Myslete dostatek průchozího místa

Zajistěte, aby prostor mezi skříňkami a ostrůvkem byl dostatečný pro snadný a komfortní pohyb. Obecně platí, že uličky by měly mít alespoň 90 centimetrů. Ulička u varné zóny by měla mít 100 centimetrů. Při plánování tedy odpovídajícím způsobem upravte kuchyňské ostrůvky a poloostrůvky.

Držte se dál od rohů

Jestliže přemýšlíte nad skříňkami, věnujte pozornost rohům. Dvířka skříněk a spotřebičů by měla být plně funkční, a tak si naplánujte kuchyňskou linku i tak, aby se všechna dvířka dala otevírat a zavírat. Spotřebiče rozhodně nedávejte k rohům.

Najděte správnou výšku mikrovlnné trouby

Mikrovlnnou troubu umístěte do optimální výšky. Samozřejmě, není možné stanovit univerzální výšku, protože vždy závisí na šéfkuchaři i charakteru kuchyně. Pro dospělé jedince je ideální, aby byla mikrovlnná trouba 40 centimetrů nad úrovní pracovní desky. V případě, že ji budou používat i děti, je bezpečnější a vhodnější mít troubu pod pracovní deskou. Pokud je ve vašem hledáčku český výrobce nábytku, obraťte se na Nabytek-bydleni.cz.

Publikováno: 26. 09. 2022

Kategorie: Bydlení

Autor: Ema Nováková