Jak na afty: Mohou být i příznakem Crohnovy choroby a celiakie.

Ženy zjišťují, že výskyt aft souvisí s jejich menstruačním cyklem, ale afty mohou být ale také příznakem Crohnovy choroby a celiakie. Nejčastější příčinou vzniku aft však bývá jídelníček s nízkým obsahem vitamínů skupiny B. Jejich bohatým zdrojem je zejména mléko, brambory a celozrnné obilniny. K tvorbě aftů přispívá i nedostatek zinku. K bohatým zdrojem patří pšeničné klíčky, ořechy, semínka, korýši, měkkýši a vejce. Pro zdraví buněčné sliznice úst je nezbytný folát. Ten se nachází v tmavozelené listové zelenině. Jezte hodně - tmavozelené listové zeleniny, celozrnných obilovin kvůli folátu - mléčných výrobků - jogurty, acidofilní mléka-kvůli vitaminem skupiny B - jídla bohatých na zinek - korýši, měkkýši, ořechy Vyhýbejte se - soli a velmi slaným jídlům - kyselým jídlům jako je nakládaná zelenina - tvrdým bonbonům - alkoholu Bolestivé bílé skvrny, známé jako aft vředy nebo afty se mohou vyskytovat kdekoli v ústech. Změňte své stravovací návyky, doplňte nedostatek vitamínů, dbejte o přísnou ústní hygienu a vaše tělo vám bude vděčné.

Publikováno: 15. 09. 2017

Kategorie: Zdraví a krása

Autor: Adriana Horáková