Jak na afty: Mohou být i příznakem Crohnovy choroby a celiakie.
Ženy zjišťují, že výskyt aft souvisí s jejich menstruačním cyklem, ale afty mohou být ale také příznakem Crohnovy choroby a celiakie.
Nejčastější příčinou vzniku aft však bývá jídelníček s nízkým obsahem vitamínů skupiny B. Jejich bohatým zdrojem je zejména mléko, brambory a celozrnné obilniny.
K tvorbě aftů přispívá i nedostatek zinku. K bohatým zdrojem patří pšeničné klíčky, ořechy, semínka, korýši, měkkýši a vejce.
Pro zdraví buněčné sliznice úst je nezbytný folát. Ten se nachází v tmavozelené listové zelenině.
Jezte hodně
- tmavozelené listové zeleniny, celozrnných obilovin kvůli folátu
- mléčných výrobků - jogurty, acidofilní mléka-kvůli vitaminem skupiny B
- jídla bohatých na zinek - korýši, měkkýši, ořechy
Vyhýbejte se
- soli a velmi slaným jídlům
- kyselým jídlům jako je nakládaná zelenina
- tvrdým bonbonům
- alkoholu
Bolestivé bílé skvrny, známé jako aft vředy nebo afty se mohou vyskytovat kdekoli v ústech.
Změňte své stravovací návyky, doplňte nedostatek vitamínů, dbejte o přísnou ústní hygienu a vaše tělo vám bude vděčné.
Publikováno: 15. 09. 2017
Kategorie: Zdraví a krása