Zázrak zvaný kešu oříšky

Kešu oříšky jsou v naší zemi i přes svou lehce vyšší cenu jedny z nejprodávanějších oříšků vůbec. Nejvíce je tomu nejspíš na vině jejich přirozeně nasládlá chuť, které málokdo odolá, a z prostého „jeden ochutnám“ se velice snadno stane pojídání ve velkém. Ať už v přírodní či solené podobě se tak kešu oříšky staly velice oblíbenou pochutinou a zároveň také přísadou do nepřeberného množství pokrmů.

Přírodní všelék

Kešu oříšky však nejsou jenom oblíbenou pochutinou, ale zároveň velmi zajímavou potravinou z hlediska obsažených látek a jejich velmi pozitivních účinků na lidský organismus. Jsou populární pro svoji schopnost odbourávat LDL cholesterol. Díky tomu můžete jejich pravidelnou konzumací předcházet kardiovaskulárním chorobám, vysokému tlaku či onemocněním souvisejícím s obezitou. Kešu oříšky mají, podobně jako většina ostatních ořechů, vysoký obsah tuku (tuky tvoří dokonce až polovinu jejich celkové hmotnosti). Jedná se však o esenciální mastné kyseliny, které přispívají k hydrataci pleti a tvorbě pigmentu či kolagenu. Podporují správnou mozkovou funkci, zejména paměť, ale díky vitamínu K například i růst a pevnost kostí. Udržují také zdravé dásně a dokážou se postarat i o neutralizaci bakterií v dutině ústní. Jsou bohaté na železo, zinek a hořčík. Představují tak ideální zdroj minerálů a dalších látek, díky čemuž mohou posloužit jako efektivní přírodní doplněk stravy v různých dietách. Skvěle se tím pádem hodí do jídelníčku, i pokud se snažíte zhubnout.

Kuřecí rýžová směs

Prostá konzumace přírodních kešu oříšků však samozřejmě může postupem času omrzet, byla by ovšem škoda tuto zázračnou potravinu vypouštět z jídelníčku. Naštěstí jsou kešu díky své nasládlé chuti ideální přísadou do nespočtu sladkých, ale kupodivu i slaných pokrmů. Jedním z jejich nejčastějších využití je v kuřecí rýžové směs. Kuřecí prsa nakrájejte na nudličky, osolte, opepřete a mezitím si doměkka uvařte rýži. Nechte odkapat šťávu z kompotovaného ananasu. Kešu oříšky nasekejte na hrubé kousky, oloupejte tři stroužky česneku a nakrájejte na plátky. Červenou papriku zbavte jadřince, nakrájejte na proužky a poté už si pouze nasekejte hrst petržel a nastrouhejte 1,5 lžičky zázvor. Nudličky s česnekem opečte v hluboké pánvi a za stálého míchání přidejte ananas, zázvor, papriku a oříšky. Po krátkém restování přidejte rýži a úplně nakonec také petržel, která tím pádem zůstane čerstvá. Výbornou chuť přidá směsi dochucení omáčkou Tamari. Kešu oříšky jsou jednak velice chutnou, ale také velmi zdravou potravinou, za kterou můžeme být exotickým zemím, ze kterých pochází, opravdu vděční. Pokud vám chutnají samotné, určitě je konzumujte pravidelně, případně můžete vyzkoušet některý z další z nepřeberné palety receptů.

Publikováno: 20. 02. 2019

Kategorie: Zdraví a krása

Autor: Ema Nováková