Jak na alergie a špatné snášení potravin (část 1.)

Látky obsažené v jídle, prachu a pylu mohou vyvolat nejrůznější potíže od lehké rýmy po migrénu, někdy dokonce zapříčiní náhlou smrt.

Alergie

Postihují stále více lidí, ale ještě o nich nevíme zdaleka všechno. Původcem alergií jsou tzv. alergeny, nepatrné částečky, rozptýlené v prostředí nebo obsažené v jídle, které tělo vnímá jako cizí a potenciálně škodlivé a reaguje na jejich přítomnost uvolněním arzenálu protilátek do krve nebo tělesných tkání. Intenzita individuální odpovědi na tyto látky je rozmanitá - od mírné senné rýmy, která se projevuje kýcháním a posmrkávání, až po potenciálně smrtelnou reakci, hrozící například osobám alergickým na arašídy. Stejné příznaky a nemoci vyvolávají často různé alergeny, takže příčinou senné rýmy může být pyl stejně jako prach, peří nebo zvířecí srst. Zároveň může tentýž alergen vyvolat u různých lidí různou reakci. Celou otázku navíc komplikuje častá záměna alergie a špatného snášení potravin.

Alergie nebo špatné snášení potravin?

Alergické reakce na jídlo mohou zasáhnout skoro všechny části těla a projevují se ekzémem, dýchacími obtížemi, kopřivkou a dalšími komplikacemi. U osob alergických na arašídy může například nastat rychlý otok jazyka a jícnu nebo silný astmatický záchvat. V nejtěžších případech může smrt způsobit i nepatrný kousek ořechu nebo sušenka obsahující arašídový olej. Oběti těchto mimořádně silných obranných reakcí zvlášť rychle reagují na určitý antigen. Nejhoršímu obvykle zabrání rychle aplikována injekce adrenalinu. Předejít nepříznivé reakci lze výlučně pouze tak, že se postižený důsledně vyhýbá potravinám s obsahem příslušného alergenu. Pokud organismus určité jídlo odmítá, ale testy na alergii jsou negativní, mluvíme spíše o špatném snášení jídla. Špatné snášení potravin je velmi rozporuplný jev. V mnoha případech se příčina nikdy nezjistí, víme jen, že ho nezpůsobují protilátky, které vznikají jako reakce na alergeny. Někdy však víme zjistit původ obtíží. Například lidem postiženým špatným snášením laktózy chybí schopnost vytvářet enzym nazývaný laktáza, bez kterého tělo nemůže náležitě zpracovávat mléko. Osoby nesnášející lepek - celiatici - mají narušenou schopnost vstřebávat živiny - lepek v jejich případě ničí výstelku tenkého střeva.

Je alergie rozšířená?

Zdá se, že výskyt nemocí souvisejících s alergiemi rychle narůstá. přibližně u jednoho ze tří dětí do věku 11 let se dnes projevují příznaky astmatu, senné rýmy nebo ekzému. Asi 10% dospělých je postižených ekzémy a přibližně stejný počet si stěžuje na migrény. Sennou rýmu má 1 z 5 lidí. Alergie může vypuknout v každém věku. Vnímavost a reakce na určité potraviny se během dospívání a stárnutí často mění, zejména pokud jsou jejich zdrojem stravovací návyky. Alergie se u dětí i dospělých často vyvine beze změny jídelníčku, na druhé straně se však v případech, kdy se alergen podařilo zjistit a postižený ho ze stravy vyloučí, občas se objeví nový alergen, který vyvolává podobné příznaky. Při podezření na určitý druh alergie lze stanovit diagnózu na základě kožního testu nebo vyřazením problematických potravin. Obě metody jsou jednoduché a poměrně spolehlivé. Pokud však chybí jakékoliv opěrné body, je určování alergie stejně namáhavé jako hledání jehly v kupce sena.

Publikováno: 02. 06. 2018

Kategorie: Zdraví a krása

Autor: Adriana Horáková