Pravidla podávání vína aneb Jak pít s noblesou

Nalít a vypít. Podobným heslem se řídí snad většina milovníků vína. Znalci jsou zděšeni a bijí na poplach, protože konzumace tak ušlechtilého moku podléhá nepsaným pravidlům, které ji povyšují na obřad. To nejdůležitější jsme pro vás shrnuli v tomto článku – naučte se, jak správně pít víno, a užívejte si ho tak, jak se sluší a patří.

Naučte se víno správně kombinovat s jídlem

Že je to vašim chuťovým pohárkům úplně jedno? O tom dost pochybujeme. Bílé víno je dobrou volbou k rybám, drůbeži a telecímu, červené víno zase k těžkým masitým a kořeněným pokrmům. Takže než příště začnete servírovat, zjistěte si, jaký druh se k danému menu hodí a výběr tomu přizpůsobte.

Víno se podává vychlazené na optimální teplotu

Teplé víno je nepitelné, zmrzlé jakbysmet. Alfou a omegou vytříbené chuti je správná teplota, která závisí na konkrétním druhu vína. Například šampaňské a šumivá vína (takže i sekty) se podávají vychlazená na 5 °C a konzumují při teplotě 7-9 °C. Oproti tomu červená vína s bohatým obsahem taninu chlaďte na 15-17 °C a konzumujte při teplotě 18-20 °C.

Pořiďte si kvalitní vývrtku

Na vývrtce se nešetří, nekvalitní vám způsobí nepříjemnosti a naruší celkový dojem ze slavnostní chvíle. Jak? Třeba tím, že potrhá korek, a ten se dostane do lahve. Mít po ruce vývrtku, která bez okolků otevře každou lahev, je zkrátka základ. Ideální je tzv. „ barmanská“ neboli dvojfázová. A jen tak mimochodem, vyndávání korku by se mělo obejít bez zvukového projevu.

Nachystejte správné sklenice

Do kelímků patří pivo a barevné sklenice nechte pro děti na rychlé špunty. Červené i bílé víno podávejte v bezbarvých sklenicích z tenkého skla. Růžová a bílá vína se pijí z menších sklenic tulipánového tvaru, červená spíše z větších a širších pohárů se zúženým hrdlem. Vyšší a užší sklenice flétnového tvaru patří sektu a šampaňskému. Základní povědomí o pití vína máte, teď už ho jen aplikovat v praxi. Na zdraví!

Publikováno: 11. 10. 2021

Kategorie: Lifestyle

Autor: Ema Nováková