O agresivitě a kriminalitě

V posledních desetiletích poukazovali mnohé vědecké práce na přímou souvislost mezi některými prvky ve stravě, nedostatkem klíčovým živin a asociálním chováním. Strava, ve které je příliš mnoho cukrů, rafinovaných potravin, přísad a barviv, mohou vyvolat agresivitu, hyperaktivitu a kriminální chování. Začátkem 80. let se v amerických nápravně výchovném ústavu pro mladistvé uskutečnilo několik experimentů. Mladým vězňům se dlouhodobě podávala strava s velmi nízkým obsahem rafinovaného cukru a jejich asociální chování se výrazně snížilo. Na tomto rozsáhlém výzkumu se zúčastnilo 3 000 chovanců. Z jejich stravy se vyloučily téměř všechny sladkosti a rafinované potraviny. Jedna z teorií tvrdí, že ve stravě s vysokým obsahem rafinovaných potravin je nedostatek chromu. Chrom zajišťuje vstřebávání cukru v organismu, bez něj nemůže inzulín udržovat stálou hladinu glukózy v krvi. V důsledku nedostatku chrómu může dojít ke krátkodobé hypoglykémii. Do mozku se nedostává potřebné množství glukózy, což může vyvolat agresivní chování. Jiné studie zase potvrdily, že zvýšený přísun cukru působí uklidňujícím, na některých lidí má dokonce uspávající účinek. Při konzumaci potravy s vysokým obsahem cukru a rafinovaných potravin, však tělo trpí nedostatkem některých důležitých živin. Bylo prokázáno, že lidé, kteří mají v důsledku nevyvážené stravy nízký přísun thiaminu, jsou agresivní, impulzivní a těžko snášejí kritiku. Spojitost mezi delikventním chováním a nevyváženou stravou potvrdily i výzkumy s dětmi v nemocnici. Agresi může vyvolat i nadměrné množství černého čaje, kávy a alkoholu. Jezte HODNĚ - celozrnných potravin, ovoce a zeleniny OMEZTE - bílý chléb a pečivo, sušenky a cukr - čaj a kávu VYVARUJTE SE - alkoholu

Publikováno: 15. 05. 2017

Kategorie: Lifestyle

Autor: Adriana Horáková