Čaj potěší duši i tělo

Většina z nás pije čaj především v zimě nebo když nás trápí nějaký zdravotní problém. Vzít si do rukou šálek horkého čaje je uklidňující. Jaký si vybrat, aby byly přínosy čaje co nejlepší?

Legendy o čaji

Čaj a jeho historie nejsou tak jasné, jak by se na první pohled mohlo zdát. O čerstvé kávě víme v historii skoro vše, ale u čaje je to jiné. Reálné zápisy v kronikách ho moc nezmiňují, spíše o něm existuje mnoho legend. Ta nejznámější je o čínském císaři, který žil rokem roku 2800 před naším letopočtem. Při meditaci mu do horké vody spadly listy čajovníku a on pak jejich výluh ochutnal. Opravdu první písemná zmínka o čaji je v čínském slovníku až z roku 350 a teprve o mnoho staletí později, v roce 1610, bylo čaj dovezen do Evropy. Tam se stal rychle velmi oblíbeným a už v 17. století byl považován za běžný nápoj. K zakládání čajových plantáží pak ve velkém začalo docházet v 19. století.

Bylinky i ovoce

Původně se čajem označoval jen nápoj z listů čajovníku, dnes ale toto označení patří i odvarům a výluhům z bylin, ovoce či květin. Bylinné čaje získaly na oblibě díky svým přínosům, často se používaly jako lék na zmírnění příznaků nemocí. Vlastnosti bylin využíváme i dnes. Při nachlazení sáhneme po lípě, meduňku vybíráme pro uklidnění, kopřivu na pročištění organismu, levanduli pro klidný spánek a dubovou kůru na zranění. Mezi nejoblíbenější patří čaje ovocné/u>, které nás osvěží a využíváme je i pro doplnění tekutin, když nemáme chuť na čistou vodu. K přípravě čaje nám stačí jen horká voda, kterou ho zalijeme a necháme uvedenou dobu louhovat. Různé druhy a směsi se liší dobou, bílý a zelený čaj potřebují jen několik minut, naopak bylinné čaje necháme ve vodě i 15 minut. Pokud jste kouzlu čaje ještě nepodlehli, dejte mu šanci. Vyberte si třeba příchuť oblíbeného ovoce nebo jejich kombinaci, nechte se zahřát vůní skořice nebo naopak ochladit mátou a citrusy.

Publikováno: 26. 01. 2021 / Aktualizováno: 29. 05. 2023

Kategorie: Lifestyle

Autor: Ema Nováková