Jak na vynikající těsto na palačinky, které se nepřipálí?
Popularita palačinek je fenomenální. Oblíbený dezert lze připravit na sladko i na slano, takže mu odolá jen málokdo. A protože nepochybujeme, že si na palačinkách rádi smlsnete i vy, připravili jsme pro vás praktický návod na přípravu litého těsta, které se nepřipálí. Zda ho naplníte sladkou, nebo slanou náplní, je na vás.
Vyznáte se v palačinkách?
Palačinky těsto se připravuje podle dvou různých receptů. Jemnější palačinky, tedy z tenčího těsta, se nazývají Crêpe a připravují se z těchto ingrediencí: 250 g hladké mouky, 0,5 l mléka, 3 vejce, špetka cukru, 2 lžíce oleje a minimum cukru. Klasické těsto je o něco silnější a k přípravě budete potřebovat: 200 g hladké mouky, 0,4 l mléka, 2 vejce a špetku soli.Jak těsto na palačinky připravíte?
Postup přípravy je u obou variant totožný. Nejdříve nalijte trochu mléka do připravené mísy a následně přidejte vejce, sůl a cukr. Poté ulehejte a postupně přisypávejte mouku, dokud nevznikne hustší směs. Do těsta typu Crêpe na závěr přidejte i olej. Nakonec zřeďte zbylým mlékem, dokud směs nenabude optimální hustoty. Připravené palačinky těsto by si mělo alespoň na pár minut odpočinout. Připravíte-li si ho den předem, určitě neuděláte chybu. Než začnete smažit, nezapomeňte směs důkladně promíchat.A jde se smažit...
Máte-li po ruce teflonovou nebo litinovou okrouhlou pánev, smažte těsto na ní. S tukem šetřete a je-li to jen trochu možné, použijte rostlinný. Až pánvičku rozpálíte, nalijte na ní naběračkou těsto a nechte ho, aby se rozteklo po celé její ploše (dosáhnete toho krouživým pohybem). Palačinku obraťte v momentě, kdy ztuhne a začne se pohybovat po pánvičce.Hodil by se vám tip na závěr? Do těsta dejte minimum cukru – právě ten způsobuje, že se směs pálí. A když pánev před smažením potřete syrovým bramborem, docílíte toho, že se palačinky nebudou trhat a lepit.Recept na palačinky znáte - a teď se pusťte do přípravy. Věříme, že se vám povedou!
Publikováno: 09. 01. 2019
Kategorie: Ostatní