Jak na alergie a špatné snášení potravin (část 2.)

Příliš aktivní histamin

Kůže a sliznice, čili výstelka úst, nosu a střev a některé další tělesné orgány mají schopnost produkovat látku zvanou histamin. Histamin má za úkol mimo jiné podněcovat po jídle tvorbu žaludečních šťáv. Rozšiřuje vlásečnice, čímž zvyšuje průtok krve. Když se potravinový alergen dostane do těla nebo přijde do styku s pokožkou, organismus uvolní velké množství histaminu a dalších látek. Právě tato \"histaminu bomba\" má na svědomí většinu příznaků alergické reakce, jakými jsou pálení očí a slzení, kýchání, vyrážka a průjem. V mírných případech se například po snědení jablka, peckovitého ovoce či rajčata objevuje pálení jazyka nebo úst. S tímto typem alergie mají zkušenosti osoby u kterých v období kvetení břízy bělokoré a dalších časně kvetoucích stromů vypukne senná rýma.

Příznaky- okamžité nebo opožděné

Reakce na alergeny může nastat ve všech částech těla - v nose, plicích, pokožce, dokonce i v mozku. Pokud se alergická reakce objeví krátce po snědení určité potraviny, dá se do značné míry předpokládat, že skutečně jde o alergii na toto jídlo. V některých případech dýchacích potíží, \"klihového ucha\" a chronické rýmy se však příznaky mohou objevit po značném časovém odstupu, někdy dokonce několik dní po přijetí alergenu v potravě. Postižený možná konzumuje určité jídlo denně a ani si neuvědomuje, že mu způsobuje mírnou alergii. Všechny příznaky alergické reakce vymizí, až když se jídlo na 2-3 dny vynechá. Jakmile se inkriminovaná potravina znovu objeví na jídelním lístku, vracejí se i původní potíže.

Nadměrná únava a migrény

Příznakem špatného snášení určité potraviny může být i otupělost. Pocit ospalosti po jídle je přirozený, protože tělo odpočinkem zajišťuje dostatečné prokrvení vnitřních orgánů na úkor svalů, ale pro některé lidi je letargie téměř stálý stav. V mnoha případech jde o přecitlivělost na obiloviny, zejména pšenici. Při trávení pšenice se v mozku takto postižených tvoří látky vyvolávající nadměrnou ospalost. Vyloučením pšenice ze stravy se v takových případech zlepší celkový zdravotní stav a zvýší se životní energie. Osoby trpící migrénou se obvykle shodují na několika potravinách, které tyto záchvaty vyvolávají. Klasickou čtveřici tvoří - sýr, čokoláda, citrusové plody a káva. K dalším patří - alkohol, červené víno, sherry a portské, masové vývary a výtažky v kostce, dusičnany v masných výrobcích a množství jiných jídel, začínající mlékem konče luštěninami.

Proč mléko způsobuje obtíže

9 z 10 dospělých na celém světě je postižených nedostatkem laktózy, enzymu, který se nachází ve výstelce tenkého střeva. Jeho úkolem je rozkládat laktózu, cukr obsažený v mléce a většině mléčných výrobků. V značném množství se tento enzym vyskytuje pouze u kojenců a většinou se ztrácí po odstavení matkou. Nedostatek enzymu způsobuje špatné snášení laktózy, což se často projevuje průjmem. Avšak v Evropě, kde lidé pravidelně konzumují mléko, sýry a další mléčné výrobky, si 95% obyvatel tento enzym zachovává a díky tomu nemá žádné potíže.

Reakce u batolat

Špatné snášení potravin se obvykle začíná projevovat v době, kdy děti začínají přecházet z mateřského mléka na smíšenou stravu, protože jeho nejčastější formou je špatné snášení kravského mléka. Mléko a vejce bývají častou příčinou dětských ekzémů (atopického ekzému). Některé děti reagují téměř okamžitě, pláčou a nedají se utišit, případně se u nich projevují příznaky koliky, průjmy či ekzému. U jiných dětí se může reakce na dané jídlo zpozdit o několik hodin, někdy io den. Kojené děti někdy reagují na nepatrné množství látek z potravy, kterou snědla matka, tyto případy jsou však vzácné. Mateřské mléko totiž obsahuje bílkoviny s ochranným účinkem a díky nim se dítě vyrovná i s jídlem, které by jinak mohlo vyvolat alergickou rekce.

Publikováno: 02. 07. 2018

Kategorie: Zdraví a krása

Autor: Adriana Horáková