Jak na přípravu typicky španělského Arroz al caldero

Vaší oblíbenou destinací je Španělsko a zamilovali jste si také jejich pokrmy, které připravují ze všudypřítomných mořských ryb a plodů? Přinášíme vám recept, díky kterému si budete moci vychutnat mořského vlka tak, jak jste ho doposud jistě nikdy nepřipravovali. Okusíte rybu v kombinaci s rozmixovanou zeleninou a rýží připravenou ve vývaru z ryby. Pojďme na přípravu!

Na dvě porce budete potřebovat:

  • olej
  • 1,5 papriky kapie
  • 1 mořský vlk celý – hlava + kosti oddělit
  • česnek
  • rajčata
  • 1 l rybího vývaru
  • 200 g rýže Bomba
  • šafrán, sůl, pepř, sladkou papriku, uzenou papriku
  • aioli, případně majonézu

Postup:

Nejprve dejte do většího hrnce 3 polévkové lžíce oleje a uveďte jej k varu. Jakmile bude olej horký, vložte do hrnce papriky kapie a opékejte je do té doby, dokud nezčernají. Papriky vytáhněte a do stejného hrnce s olejem vložte rybí hlavu, opečte a vytáhněte. Nakonec olej využijte pro nadrobno nasekaná rajčata a česnek.

Vychladlé papriky rozmixujte ponorným mixérem spolu s jedním stroužkem nahrubo nakrájeného česneku a třemi špetkami soli. V případě, že máte papriky spálené příliš, černou svrchní vrstvu odstraňte. Vzniklou rozmixovanou směs vylejte do hrnce s vařícími se rajčaty, přidejte ještě pár lžic rybího vývaru a po promíchání přibližně 10 minut redukujte, poté do hrnce vložte filety mořského vlka a vařte 7 minut na jedné straně a 2 minuty na straně druhé. Poté jej z hrnce vyjměte.

Dalším krokem je příprava rýže. Důkladně ji propláchněte a vsypejte do hrnce s vařící se směsí. Přidejte šafrán, který nejprve po dobu 30 sekund nechejte prohřát na pánvi, se kterou pohybujte ze strany na stranu, aby se šafrán nepřipálil, ale pouze krásně rozvoněl.

Nakonec přidejte dostatek rybího vývaru. Ideální množství je 2x více, než je množství rýže. Přidejte koření dle chuti a celou směs přiveďte k varu, následně stáhněte stupeň a vařte, dokud se vývar nevsákne do rýže.

Pokrm je připraven k servírování. Rybu můžete ozdobit aioli nebo majonézou, která dodá svěží a krémovou chuť.

Publikováno: 22. 02. 2023

Kategorie: Ostatní

Autor: Ema Nováková