Jaké koření by v kuchyni nemělo chybět

Gurmáni a milovníci vaření ví, že v každé dobré kuchyni by nemělo chybět kvalitní koření. Vybrat si můžete čerstvé, sušené, případně koření v jinak zpracované formě, například oleje, octy, případně kořeněné soli. Inspirujte se a vybavte si svou kuchyň jako profesionál.

Čerstvé koření

V kuchyni by rozhodně nemělo chybět čerstvé koření. Nasaďte si vlastní bylinky na okno do květináče nebo na zahradu. Rozhodně oceníte, když budou vaše pokrmy nejen skvěle chutnat díky čerstvým surovinám, ale také vypadat příjemně na oko. Nejvíce v kuchyni využijete čerstvou petržel, pažitku, řeřichu, majoránku, ale také kopr a bazalku. Do letních limonád, ale i pro přípravu čaje se hodí čerstvá máta.

Sušené koření

Veškeré čerstvé bylinky si můžete i sami nasušit a používat tak po celý rok. Sušené bylinky uchovávejte ve skleněných dózách, případně v látkových pytlíčcích. Myslete však na to, aby se vám do nich nedostal hmyz a mohli jste je používat opravdu co nejdelší dobu. Sušené koření si můžete samozřejmě koupit už hotové. Díky přepravě sypkého zboží a technologie potrubní přepravy je celkový proces zpracování koření mnohem rychlejší a jednodušší. Navíc je možné využít tento druh přepravy i v jiných odvětví průmyslu. Potrubní přepravní systém vám ulehčí veškerou práci se sypkými potravinami, dokáže odsát prach a vyčistit vzduch, stejně tak se dá použít k nízkotlaké přepravě.

Kde nakoupit

Sušené koření můžete samozřejmě koupit v každém obchodě s potravinami. Pokud však chcete kvalitní koření, vyberte si menšího prodejce, který je zaměřený jen na prodej koření. Vyzkoušejte také koření z řemeslných trhů. Navíc si spoustu kořenících směsí můžete namíchat i sami doma. Udělejte si společnou akci s kamarády nebo s rodinou a namíchejte si každý směs, kterou využijete na své vaření.

Co si vypěstovat doma

Doma si vypěstujte na zahradě to koření, které používáte. Může to být čerstvá majoránka do brambor, tymián, který se přidává když vaříte luštěniny nebo třeba bazalka, která osvěží zeleninové i ovocné saláty. Nebojte se bylinky přidávat i do osvěžujících smoothie nebo třeba do domácí zmrzliny.

Koření podle účinků

V kuchyni by neměl chybět ani kmín, který funguje i proti nadýmání. Do polévek se hodí bobkový list, používaný proti revma. Do slaných i sladkých pokrmů využijete skořici, a ta pomáhá pro rychlejší funkci metabolismu a spalování tuků. Hřebíček je pak přírodním anestetikem a pomáhá například při bolestech zubů.

Publikováno: 02. 08. 2020

Kategorie: Ostatní

Autor: Ema Nováková